Comments

A reform to gain light

A reform to gain light

As if it were a surprising trick of illusionism, on this floor the perception of space changes incessantly. Each environment merges with the adjoining one or becomes independent from it in a permanent set of perspectives. Naturally, it is not a work of magic, but of the original reform planned by the architect Marcos Corrales. The house is located in an urbanization located on the outskirts of Madrid. The views were so spectacular that Corrales integrated them so that they were part of the interior through huge windows.

The architect attended to the needs of the owners, a couple with two children, and opted for a distribution based on sliding doors that act as mobile partitions. If left open, the living room communicates with the dining room. This, on the other hand, serves as a distributor to the children's bedrooms on one side and to the living room on the other. In turn, new panels communicate the living room with the office, and this with the bedroom to facilitate a permanent connection between parents and children.

The same sliding door system was used to separate or annex the two children's bedrooms. The success of the reform is also due to the study carried out to guarantee an optimal circulation of natural light. Thanks to glass panels installed on the walls and windows located next to the ceiling, the clarity passes from one environment to another and even illuminates the spaces located in the center of the house. Carpentry also played a stellar role in the reform. The architect Marcos Corrales, in collaboration with Ediciones Despacio S. L, designed furniture, cabinets and bookcases, which this company produced to measure.

In children's bedrooms, bookcases with a retracted shelf replace the bedside tables. Above them, a mezzanine run alongside the roof provides a key storage space for storing clothes from another season. In addition, the wall where the bed rests was protected from daily rubbing with a stepped baseboard that visually delimits the rest area and gives way to the work area. In that permanent search for the feeling of continuity, the color white plays a key role; Present in fabrics, furniture and coverings, it acts as a conductive thread throughout the house and multiplies the natural light, so sought after.

Advertising - Continue reading below Looking abroad

The landscape was integrated into the living room through the windows. Under them stood a sofa with chaise-longue. The area was delimited with two designer armchairs. Sofas and armchairs, from Simsum. Lamp, of Ideas Luz. Blanket and vases, from Usera Usera. BSB carpet. Cushions, from Esteoeste and Maison de Vacances.
CHILDREN'S BEDROOM>
FLAT>

Details that decorate the room

A miniature of the armchairs decorates the coffee table.
CHILDREN'S BEDROOM>
FLAT>

Custom bookcase

On the longest wall in the living room, architect Marcos Corrales designed a front that combines white lacquered cabinets and shelves. Between the seats, four grouped side tables give the feeling of forming a single larger center piece. Being independent, they can be separated and moved around the room to make a more flexible and functional distribution. Tables, from Simsum. Picture by Abraham Lacalle. In the niche of the bookstore: cage, of Usera Usera and glass vases, of Becara. The multicolored painting was painted by the children of the family.
CHILDREN'S BEDROOM>
FLAT>

Living room and dining room, a common space

To reinforce the continuity between the living room and the dining room, two effective decorative resources were used. The first, the placement of the floor on the floor with all the slats oriented in the same direction and without joints that delimit each environment separately. The second recourse was to use the color white in certain pieces - floor lamp and console in the living room; chairs and screen suspended in the dining room, which serve as a link between the two environments. Even accessories, such as vases and crockery, respond to this same decorative objective. Left: console, from Simsum. On it, vases, from Zara Home and candlestick, from Point to La Ligne.
FLAT>

Round dining room

The table, a design by Marcos Corrales in collaboration with Ediciones Despacio S. L, facilitates a smooth circulation between the living room and the dining room. In addition, the structure that supports the circular envelope, with a crosshead in the center of the table, allows you to place the chairs around you freely, without legs that condition a fixed distribution in the dining room. Chairs by Kartell. Orange tray, from the East. Vases, from Batavia. The candlesticks are from Zara Home.
FLAT>

Dinning room

Individuals and coasters, from Eastwest; napkins, from Le Jacquard Français and crockery, from Vinçon.
CHILDREN'S BEDROOM>
FLAT>

Kitchen with office

The wide surface allowed to attach the furniture to the walls and leave in the center a perfect space to place a table where to eat daily. In lieu of chairs, stools were chosen which, having no backrest, are stored under the table and facilitate comfortable circulation throughout the kitchen. Table and stools, from Simsum. Carpet by Maison de Vacances. Kitchenware and drinks, from Vinçon.
CHILDREN'S BEDROOM>
FLAT>

Color play in the kitchen

The kitchen was furnished with white cabinets without handles and with a gray countertop, in tune with the carpentry of the windows, the baseboard and the floor. Artificio signature kitchen. On the wall, clock, by Zara Home.
CHILDREN'S BEDROOM>
FLAT>

Details in the kitchen

The chrome stools are perfectly integrated into the color game. To liven up the atmosphere, touches of red were used: on the carpet of dyed cowhide and accessories.
CHILDREN'S BEDROOM>
FLAT>

Warmth in the bedroom

The key to achieving an atmosphere of intimacy and tranquility was the choice of neutral colors: stone and toasted, animated with subtle notes in the pink range. The closet, like all the carpentry in the house, was lacquered in the same tone of the wall to look like an extension of it, an ideal solution for small spaces. Stresses the head of work, with the bottom just to serve as a shelf. In addition, a wall sconce was installed on it, which allows keeping the surface of the tables clear. Reversible linen quilt and feather cushion, from Maison de Vacances. The blanket, in burgundy color, is from Zara Home. On the headboard, two paintings by the painter Carlos Arriaga.
CHILDREN'S BEDROOM>
FLAT>

Free passage to the light

Between the bedroom and the office located below, a glazed panel was installed, which allows visually communicating both rooms and the passage of natural light from one space to another. The panel dressed in a blind to ensure privacy when necessary. Underneath, a bespoke bookshop was finished off in a curve to facilitate circulation in the bedroom. Kartell chair. In the bookshop at the foot of the bed, white vase, of Habitat.
CHILDREN'S BEDROOM>
FLAT>

Eclectic bath

Its charm lies in the mix of styles. The washbasin, embedded in a flown countertop, and the acidic glass screen that separates it from the shower are modern. Next to them, the rustic stool, the oriental carpet and the embroidered towels form an intimate space that leaves no one indifferent. The casement window draws attention to the mirror: a horizontal design installed at the edge of the ceiling that provides an extra entrance of natural light into the bathroom. Stool, from Batavia. Towels, from La Rueca. Cosmetic and grooming products, from Crabtree & Evelyn.
CHILDREN'S BEDROOM>
FLAT>

REFORM PLAN

Each centimeter is used to the maximum, since the corridors were practically eliminated. The dining room acts as a distributor from which the living room and bedrooms are accessed.